tort karobowy z kremem limonkowym
Przepisy,  Słodkie

Tort karobowy z kremem kokosowo-limonkowym

Tłusty czwartek już jutro, więc oto kolejna propozycja na uczczenie tego pięknego święta rozpusty, tym razem zdrowa. Opozycjonistom tłustych pączków, faworków i oponek torcik karobowo – limonkowy powinien przypaść do gustu.

Karob to wdzięczny produkt, jednak łatwo się do niego zrazić. Sama podchodziłam do niego jak pies do jeża, gdy po spróbowaniu odkryłam, że wbrew oczekiwaniom wcale nie smakuje czekoladowo. Jest słodki, intensywny w smaku i zapachu, a przy tym bardzo specyficzny. To kolejny wpis po babeczkach z kremem, który powstaje we współpracy z Bakrą i muszę przyznać, że był niemałym wyzwaniem, a po wszystkim – przepysznym odkryciem. Tort karobowy, czyli czekoladowo – karmelowy biszkopt przełamany słodko-kwaśnym kremem zniknął w mgnieniu oka.

Muszę przy tym nadmienić, że biszkopt robiłam po raz pierwszy i nie do końca wiedziałam, co z tego wyjdzie (jak zawsze dziękuję mamie za konsultacje telefoniczne, gdy mieszając ciasto dzwoniłam, by ustalić odpowiedni stopień gęstości ciasta). I wcale nie wyszło czekoladowo. To po prostu nie to. Dodatek karobu nadaje smaku, który kojarzy mi się z mieszanką czekolady i karmelu. Jest naturalnie słodki, a przełożenie biszkoptu kwaskowatym, limonkowym kremem na bazie mleka kokosowego dodaje tortowi lekkości.

Pierwsza próba zakończona powodzeniem, więc chyba możemy uznać, że jest to przepis łatwy. Główna wskazówka od mamy – nie wyjmować biszkoptu za szybko, bo opadnie i będzie zakalec. Niech siedzi w uchylonym piekarniku i stygnie w swoim tempie.

tort karobowy

Tort karobowy z kremem limonkowo-kokosowym

Składniki

Ciasto: (na blachę o średnicy 24 cm)
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 szklanka melasy z karobu
1 łyżka octu jabłkowego

Krem:
2 puszki schłodzonego mleka kokosowego (stała część)
3 łyżki cukru pudru, ksylitolu lub innego słodu – może być bardzo dojrzały banan (będzie wyczuwalny w smaku)
3 łyżki soku z limonki
śmietan-fix (opcjonalnie)

dżem lub marmolada

Sposób przygotowania:

Ciasto:
– piekarnik rozgrzać do 180°C
– suche składniki połączyć w jednej misce, mokre w drugiej
– trzepaczką wymieszać mokre składniki i powoli dodawać do nich suche, cały czas mieszając
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną/olejem kokosowym i wysypać bułką tartą
– piec około 30 minut (do suchego patyczka), po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, żeby temperatura spadała powoli

Krem:
– twardą część mleka kokosowego przełożyć do miski i ubijać, aż powstanie sztywny krem
– dodać cukier, sok z limonki i opcjonalnie śmietan-fix, jeszcze chwilę mieszać i sprawdzić smak kremu (ewentualnie dosłodzić, dodać soku)
– wstawić do lodówki do schłodzenia

Gdy biszkopt już ostygnie, przeciąć go w poprzek na dwa blaty. Dolny blat posmarować ulubionym dżemem (u mnie marmolada truskawkowa), następnie wyłożyć i rozprowadzić część kremu, przykryć drugim blatem. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Ozdobić startą gorzką czekoladą, kruszonym karobem, wiórkami kokosowymi czy czym tam fantazja podpowie.

Jeśli chcecie zrobić prawdziwy, wysoki, czteropiętrowy tort, to oczywiście trzeba podwoić składniki, ale lepiej upiec dwa biszkopty oddzielnie, żeby dały radę wyrosnąć.

torcik karobowy

tort karobowo-limonkowy

karob bakra