Obiady Przepisy

Burgery buraczane

burger buraczany

Ostatnio w mojej kuchni jest niezbyt wymyślnie, bo nie mam głowy do nowych przepisów i po prostu jemy coś na szybko, dlatego też takim przepisem dzielę się z Wami – burgery jemy już od dawna, a tutaj nadal nie ma przepisu na pyszny, wegański fast food!

Oczywiście nie muszą to być koniecznie burgery – równie dobrze smakują jako zwykłe kotlety z ziemniakami i innymi dodatkami, a wtedy macie wersję bezglutenową. Ale do rzeczy, bo przecież nadrabiam braki!

Burgery buraczane

Składniki: (ok. 7 sztuk)
0,5 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki startych buraków (2 średnie sztuki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki słonecznika
1/3 łyżeczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki siemienia lnianego
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
– kaszę jaglaną opłukać i zagotować z 1 1/3 szklanki wody, odstawić, aż wchłonie całą wodę
– buraki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
– cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę
– słonecznik uprażyć na patelni
– wszystkie składniki połączyć w misce z pozostałymi przyprawami
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać masę łyżką i na blasze formować odpowiedni kształt kotletów
– piec ok. 20 minut w 200°C do czasu, aż będą ładnie przypieczone, po czym obrócić i piec na drugiej stronie ok. 10 minut, również sprawdzając ich stan

burgery buraczane

 

%d bloggers like this: